PRISER

Vad är ATB, STB och högkostnadsskydd?

Allmänt tandvårdsbidrag eller ATB som det även kallas är ett tandvårdsbidrag som betalas ut den 1 juli varje år och tillhör patienten. Man kan sammanlagt spara två ATB. Dessa kan användas upp vid ditt besök hos tandläkare eller tandhygienist. Bidraget kan inte delas upp utan hela bidraget måste användas. Storleken på beloppet beror på ålder, se nedan.

– 24 till 29 år : 600kr per år
– 30 till 64 år: 300kr per år
– 65 år eller äldre: 600kr per år

Särskilt tandvårdsbidrag eller STB är ett bidrag som ges till patienter med särskilda sjukdomar eller funktionsnedsättning som kan ge ökad risk för försämrad tandhälsa. Ofta krävs ett intyg från läkare eller Socialstyrelsen för att du ska ha rätt till STB. Bidraget är 600kr per halvår och kan endast användas för undersökningar eller förebyggande åtgärder. Bidraget kan delas upp.

Högkostnadsskyddet är ett skydd för alla som är försäkrade i Sverige och innebär att en del av dina tandvårdskostnader täcks av Försäkringskassan. Detta sker automatiskt och patienten behöver endast betala sin del av den totala kostnaden, resterande summa betalas ut direkt till tandläkaren eller tandhygienisten genom Försäkringskassan

– 0 till 3000kr betalas helt av patienten utan någon hjälp av Försäkringskassan.
– 3000 till 15 000kr täcker Försäkringskassan 50% av referenspriset.
– Över 15 000kr täcker Försäkringskassan 85% av referenspriset.

Behöver du akut hjälp? 

Det behövs alltid en bedömning för att kunna göra en behandlingsplan som är lämplig just för dig. Bedömningen inklusive röntgen har en kostnad på ca 650 kronor. Efter det får du ett kostnadsförslag på den planerade behandlingen som ska utföras under akuta besöket.

Här nedan kommer de vanligaste behandlingarna:

  1. Lagning av tand: Behandling av hål tänder.
  2. Tandutdragning: Borttagning av skadade eller problematiska tänder.
  3. Tandersättning: Ersättning av förlorade tänder med broar, implantat eller proteser.
  4. Tandrengöring : Behandling av tandköttsinflammation och tandstenborttagning.
  5. Rotbehandling: Behandling av infekterade eller inflammerade tänder.
  6. Tandkontroll/Undersökning: Regelbundna undersökningar för att förebygga problem.

Om du behöver mer information om varje behandling, tveka inte att fråga!

1. Vad kostar det att laga en tand?

Kostnaden för att laga en tand varierar beroende på tandens position och skadans omfattning. Framtänder är oftast billigare att åtgärda än kindtänder, och priserna kan ligga mellan 900 och 2100 kronor. Du får alltid ett kostnadsförslag innan behandlingen påbörjas, så att du vet vad du kan förvänta dig.

2. Vad kostar att dra ut en tand?

Kostnaden för att dra ut en tand varierar beroende på om det är en enkel eller komplicerad extraktion. En komplicerad extraktion kan krävas om tanden har flera rötter, krokiga rötter eller om separation av tanden behövs. Priserna kan därför variera från 1500 till 2500 kronor beroende på dessa faktorer. Du får alltid ett kostnadsförslag innan behandlingen påbörjas och är välinformerad om vad behandlingsgång. Efter behandlingen är slutförd kommer du även få mycket information om vilka efterbesvär som kan förväntas, tips och råd.

3. Vad kostar att ersätta en tand/flera tänder?

Kostnaden för att ersätta en tand kan variera beroende på om du väljer en fastsittande eller avtagbar konstruktion. Fastsittande konstruktioner inkluderar tandbroar och tandimplantat, medan avtagbara konstruktioner består av hel- eller delproteser som du själv kan ta in och ut.

Kostnaden för en fastsittande lösning ligger mellan 12 000 och 17 000 kronor för en tand. För avtagbar konstruktion varierar kostnaden mellan 10 000 och 13 000 kronor, oavsett antal tänder. Behandlingen kan utföras av vår specialisttandläkare på remiss, och du får alltid ett kostnadsförslag innan behandlingen påbörjas, vilket hjälper dig att förstå både behandlingen och de kostnader som är involverade.

4. Tandregöring

Kostnaden varierar beroende på om det är tandsten under eller ovanför tandköttet. Hygienbesök utförs av en tandläkare och kostar mellan 1000 och 1600 kronor. Behandlingen kräver oftast lokalbedövning för att rengöra tänderna, och priset beror på hur många besök som behövs, beroende på graden av inflammation eller tandsten.

5. Rotbehandling:

Kostnaden för rotbehandling varierar beroende på antalet kanaler i tanden. Kindtänder har ofta flera rotkanaler, vilket gör att behandlingen kostar mer. Priserna för rotbehandling ligger mellan 4000 och 6000 kronor, beroende på antalet rotkanaler som behöver behandlas.

6 . Undersökning – Vad kostar att åtgärda flera tänder?

Har du flera tandproblem krävs det en undersökning för att ge ett korrekt kostnadsförslag, inklusive eventuell rabatt från Försäkringskassan. En undersökning kostar cirka 1300 kronor. Detta säkerställer att du får en tydlig bild av de behandlingar som behövs och kostnaderna kopplade till dem. Du får alltid ett kostnadsförslag innan behandlingen påbörjas, så att du har en klar förståelse för vad behandlingen innebär och vilken kostnad den medför.

Behöver du en tid?

Hos Tandspecialisten erbjuds ett komplett tandvårdsutbud från undersökning till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård. Du kan boka en tid genom vår onlinebokning eller per telefon på 0470-39 300